Οι 10 εντολές των Ninja

Την περίοδο Edo (1603 μΧ – 1868 μΧ), στην παρακμή των ninja, γράφτηκε το έγγραφο “Bansen-syukai”, στο οποίο αναφέρονται οι εξής δέκα κανόνες των ninja:

1. Ο ninja πρέπει να είναι σωματικά πολύ γυμνασμένος, πνευματικά επιδέξιος στην τέχνη του πολέμου και ψυχικά γενναίος και αφοσιωμένος στην τέχνη του ninjutsu.
2. Ο ninja πρέπει να τιμά την παράδοση, να είναι τυπικός με τις υποχρεώσεις του (απέναντι στην σχολή και την ιεραρχία), πιστός, ευγενικός και χωρις προσωπικές επιθυμίες.
3. Ο ninja πρέπει πρέπει να μελετά εγχώρια και ξενόγλωσσα βιβλία, ώστε να κατέχει την τέχνη του λόγου, όντας εξυπνότερος να μην ξεγελιέται εύκολα από άλλους.
4. Ο ninja επιβάλλεται να γνωρίζει τους κλασσικούς της εποχής του (Βούδα, Λάο Τσε, Κουνφούκιο κ.α.), ώστε να διαμορφώσει έναν καλό και ηθικό χαρακτήρα για την εκπλήρωση του πεπρωμένου του στην ατραπό του ninjutsu.
5. O ninja πρέπει να σέβεται και να γνωρίζει τα παντός αρχαία, τοπικά και διεθνή ήθη και έθιμα.
6. Ο ninja πρέπει να φαίνεται καλός και φιλειρηνιστής άνθρωπος και να αποφεύγει πάσης φύσεως διενέξεις.
7. Ο ninja πρέπει να είναι σωστός οικογενειάρχης και να μην προδίδει την γνώση στην τέχνη του ninjutsu.
8. Ο ninja θα πρέπει να ταξιδεύει ως γυρολόγος – πολεμοτεχνίτης, γνωρίζοντας ξένους τόπους και κουλτούρες, ώστε να μπορεί να επιχειρήσει ανά πάσα στιγμή σε αυτούς.
9. Ο ninja θα πρέπει να έχει ταλέντο συγγραφέα σε υψηλό επίπεδο και βαθιά γνώση σε στρατιωτικά θέματα.
10. Ο ninja θα πρέπει να είναι ο τέλειος ηθοποιός, ώστε να μπορεί να καμουφλαριστεί κάτω από το προσωπείο ενός καλλιτέχνη, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει προς όφελός του.

Αυτό το έγγραφο παρουσιάζει μία συνοπτική εικόνα των κανόνων των ninja, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμπεριλαμβάνονται όλοι σε αυτό. Ένας βασικότατος κανόνας, που δεν αναφέρεται είναι ο παρακάτω:

Ο ninja πρέπει να είναι τόσο πιστός στην σχολή και τον δάσκαλό του, ώστε η επιτυχία της αποστολής του να θεωρείται δεδομένη και σε άλλη περίπτωση να έχει τη δύναμη, σε περίπτωση αποτυχίας, να αφαιρέσει ακόμα και τη ζωή του. Αυτό τον καθιστούσε ήρωα σε κάθε περίπτωση.

Υ.Γ. Οι παραπάνω κανόνες δεν είναι εκφρασμένοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και δεν αποτελούν το σύνολο των κανόνων του ninjutsu, λόγω του ότι ήταν πάντοτε απόκρυφοι.